“ JERAGAT KETURUNAN, BETUL KE?”

Terdapat banyak persoalan mengenai sama ada pigmentasi ini keturunan atau tidak. Sesetengah dari anda yang ade jeragat mungkin tertanya tentang kemungkinan anak-anak anda juga berakhir dengannya. Di harap perkongsian pendek ini mampu berikan sedikit maklumat tentang isu pigmentasi genetik dan memberikan jawapan yang berguna untuk anda.

Pigmentasi kulit pada asalnya disebabkan oleh sinar UV dari matahari. Secara semualjadi, kulit mampu menahan sinar UV, tetapi apabila kita semakin tua, imuniti badan akan berkurang dan faktor ini menjadikan kulit terkesan akibat bertahun tahun terdedah kepada matahari.

Apabila ini berlaku, matahari akan menyebabkan mutasi genetik yang bertanggungjawab untuk pembentukan pigmen kulit yang dinamakan “melanin”. Mutasi genetik ini juga boleh berlaku pada anda yang berkulit cerah kerana pengurangan kandungan melanin pada kulit tersebut. Mutasi genetik yang dialami oleh individu tersebut boleh disebarkan kepada anak-anak mereka dan anak-anak juga akan berakhir dengan pigmentasi kulit.

Basically jawapan straight forward kepada persoalan sama ade jeragat ini disebabkan keturunan, adalah YA! .
Tetapi ini tidak bermakna ia tidak boleh dikawal. Anda perlu terlebih dahulu mengetahui punca pigmentasi sebelum ia dapat dirawat dengan betul. Apa jua jenis pigmentasi kulit anda, 2 perkara ini pasti akan berlaku jika tidak di tangani dengan betul:

1. Ia akan lebih merebak ke area lain pada wajah.

ATAU

2. Ia menjadi semakin gelap

Untuk tahu lebih lanjut bagaimana Skin Valet boleh bantu anda selesaikan masalah kulit wajah anda, hubungi mana-mana cawangan Skin Valet bagi memastikan anda dapat mencapai tahap kesihatan kulit wajah yang anda ingini.