Cantik tak harus selalu mahal. Rahsiacantik boleh datang dari mana saja, salah satunya dari buah yang mungkin ada di peti sejuk anda. Selain baik untuk dimakan, pisang juga ternyata bermanfaat untuk kulit. Ya! terutama kulit wajah Anda.

Vitamin B, B6, C, E, magnesium, kalsium, fosfor, dan besi yang terkandung dalam buah ini berguna untuk perawatan kulit wajah. Mahu tahu apa  khasiatnya dan cara mendapatkannya?

Mengangkat Sel Kulit Mati
Potong pisang dan strawberry kecil-kecil, kemudian hancurkan hingga halus. Tambahkan dua senduk minyak zaitun dan setengah cawan gula dan gaul sampai rata. Oleskan pada kulit wajah, urut dengan lembut dan biarkan selama 15 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

Menghaluskan dan Menegangkan Kulit
Hancurkan pisang hingga halus dan tambahkan satu senduk madu lalu gaul hingga rata. Oleskan campuran ini sebagai masker pada wajah anda, kemudian biarkan sesaat hingga mengering. Bilas dengan air hangat sebelum kemudian dibilas dengan air dingin.

Mencerahkan Kulit Wajah
Haluskan pisang dan tambahkan oatmeal secukupnya, gaul hingga campuran tadi sehingga rata.Oleskan pada wajah dan biarkan selama 15 minit kemudian bilas dengan air hangat.

Melembutkan Kulit
Hancurkan satu buah pisang dan avocado dalam blender. Tambahkan satu senduk minyak zaitun dan dua sendut yogurt ke dalamnya dan gaul sampai merata. Sama dengan cara-cara di atas, olesan pada wajah selama 15 minit dan bilas dengan air hangat.

Post disusun semula oleh R&D Skin Valet Malaysia
Kredit post asal di : Femina