Pernahkan anda sedari ketika didepan cermin, keadaan kulit wajah terlihat sungguh kusam dan tidak segar lagi? Anda tidak keseorangan. Kondisi kulit wajah kusam, bertompok coklat, berbintik hitam merupakan masalah utama bagi kulit yang terdedah dengan iklim tropika seperti di Malaysia.

Iklim tropika terkenal dengan pancaran matahari yang sangat terik, udara yang hangat/panas dan lembab sepanjang tahun. Wanita yang sibuk dengan pelbagai aktiviti sering terlupa melakukan rawatan kulit yang rutin dengan produk yang disyorkan. Tahukah anda? Rawatan kulit yang tepat mampu mengawal keadaan kulit yang sihat sepanjang tahun.

  1. Masalah: Bintik-bintik hitam
    Menurut Dr. Eddy Karta, bintik hitam muncul pada permukaan kulit wanita Asia adalah kerana peningkatan penghasilan kelenjar yang menyumbat permukaan pori wajah (kerana cuaca panas dan lembab).” Wajah yang tidak dirawat dengan baik kelanjarnya, dan penghasilan kelenjar yang tidak berhenti akan mengumbulkan debu kotoran dari peluh, pencemaran dan penggunaan kosmetik yang lebih dari 8 jam.” Pori yang kelenjarnya tersumbat akan menimbulkan bintik hitam pada kulit
  2. Lakukan Rutin: Tak ada cara lain kecuali membersihkan wajah secara konsisten setiap hari, setidaknya sekali sebelum tidur. Pastikan pemilihan sabun atau pembersih wajah sesuai dengan jenis kulit dan mengandungi micro-exfoliation. Formula ini dapat membuang sel-sel kulit mati dan sekaligus membantu proses regenerasi pertumbuhan sel-sel kulit baru dengan lembut. Jangan lupa, seminggu sekali lakukan scrub wajah. Sebulan sekali, jika perlu lakukan di mana-mana cawangan Skin Valet Malaysia.
  3. Masalah: Tompok Coklat & Kulit Kusam
    Jangan ambil mudah pada sinaran matahari yang panas. Kulit wajah yang terus-menerus terdedah pada sinar matahari tanpa perlindungan maksimum, lambat laun akan mengalami hiperpigmentasi. Kulit wajah yang awalnya terlihat sedikit bertompok coklat, boleh menjadi pulau-pulau kecil tompok. Keadaan ini makin parah karena bercampur dengan timbunan sel-sel kulit mati. Akibatnya, kulit wajah akan menjadi kusam.Lakukan Rutin: Pastikan gunakan produk rawatatan kulit yang disyorkan setiap hari (pelembap, krim antikerut, serum dan lain-lain) yang mengandung sunscreen minimum SPF 15. Pilihlah produk pencerah kulit wajah yang mengandung VAO-B3 complex dan alpha lactions yang efektif untuk mencegah intensitas tompok coklat dan timbulnya kulit kusam

 

Post disusun semula oleh R&D Skin Valet Malaysia
Kredit post asal di : Femina