Orang Korea sangat dikenali karena kulitnya yang mulus. Bahkan banyak sekali orang yang mengidamkan kulit seperti orang Korea. Lihat saja para artis Korea, mereka sangat cantik walaupun dengan make up sederhana ditambah kulitnya yang mulus. Bahkan ketika pelakon Korea Go Hyun Jung menerbitkan rahsia kecantikannya dalam sebuah buku, buku ini menjadi Best-Seller dan  terjual habis dalam waktu dua hari pelancarannya pada tahun 2011.

Rahsia bagaimana Orang Korea Mendapatkan Kulit Sehat dan Cantik
Sebenarnya, bagaimana cara orang Korea mendapatkan kulitnya yang mulus? Berikut ini adalah beberapa rahsia kecantikan wanita Korea untuk mendapatkan kulit yang tampil sihat dan cantik.

 1. Hidrasi Yang Cukup
  Orang Korea percaya bahawa dengan mengkonsum banyak cairan dapat membantu untuk meningkatkan kesihatan kulit. Kerana itulah, biasanya mereka memulakan pagi dengan mengambil segelas air dan memercikkan wajah dengan air dingin selama beberapa minit. Buah dan sayuran adalah unsur yang paling penting dalam makanan mereka.
 2. Pembersih, Toner, Dan Pelembab Harian
  Orang Korea memiliki cara yang unik dalam menggunakan produk perawatan kulit, bagi mereka hal unik ini dapat memberikan hasil yang terbaik.Pembersih (Cleansing) : Artis Korea Bae Suzy (Suzy Miss A) memberitahu, teknik 424 dimana anda harus membersihkan wajah dengan minyak (minyak kelapa, almond, ataupun minyak pembersih) selama kurang lebih 4 minit. Selanjutnya gunakan pembersih yang bersabun selama 2 minit, dilanjutkan dengan membilas wajah selama 4 minit. Mulailah dengan membersihkan wajah dengan air panas, lalu bilas dengan air dingin untuk menutup pori-pori yang terbuka.Toning : Orang Korea selalunya menggunakan toner menggunakan hujung jari untuk membuat kulit menyerap lebih baik.

  Pelembab : Gunakan tangan untuk memberikan urutan lembut saat mengaplikasikan pelembab. Gunakan pada seluruh wajah .

 3. Masker, Face Mask
  Face mask Korea telah dilengkapi dengan bahan yang telah teruji dan dipercayai oleh nenek moyang mereka dan face mask maupun masker ini merupakan salah satu produk kecantikan yang banyak dicari. Mereka akan mulakan dengan rutin menggunakan masker atau face mask ini. Penggunaan face mask atau masker secara rutin, yakni seminggu sekali mampu mengurangi bengkak pada wajah. Selain itu, buatlah masker buatan sendiri dengan bahan putih telur dan campuran madu yang merupakan masker disukai sepanjang masa.
 4. Perawatan Leher
  Pelakon Go Hyun Jung memberitahu dalam filem dokumentarinya bahawa dia menggunakan krim lehernya dari rahang hingga bahagian yang terdedah terkena kedutan agar kulit menjadi efektif.
 5. Beauty Sleep
  Tidur sekurang-kurangnya 6-8 jam sangat penting untuk kesihatan kulit. Tidur mampu meremajakan kulit secara alami dan menghilangkan lapisan sel kulit mati, membantu agar kulit bersinar setiap hari.
 6. Produk Perawatan Kulit
  Orang Korea biasanya menggunakan sekitar 10-20 produk setiap hari untuk perawatan kulit mereka.
 7. Latihan Regangan Muka
  Ini adalah latihan umum yang dilakukan oleh pelakon Korea dimana “Ma Mi Mu Me Mo” diulang 10 kali untuk senaman bibir dan pipi serta otot. Selain itu, peregangan otot wajah ini biasanya disertai dengan latihan pernafasan.
 8. Make Up Yang Soft
  Orang Korea cenderung menggunakan make up yang sederhana saja. Kerana kulit mereka sudah putih dan bersih, karena itulah mereka tidak perlu menggunakan make up yang berlebihan. Sederhana saja sudah membuat mereka nampak cantik

Post disusun semula oleh R&D Skin Valet Malaysia
Kredit post asal di : SobatCantik